Mnogima su uslišene molitve, koji su se molili u manastirskom hramu. Mnogima je podareno iscelenje od bolesti, kada im je čitana molitva za zdravlje kraj kivota Svetoga kneza Lazara. Mnogi su tu blagodat Božiju i milost sakrili u svojoj duši i nisu nikom kazali. Zapisujemo samo neke slučajeve, radi proslavljanja imena Božijeg i dokaza da se i u naše vreme događaju čudesa Božija.

Isceljenja

+++

Odmah po dolasku svetih moštiju u manastir Ravanicu 1989. godine, roditelji iz sela Svojnova, doneli su svoje paralizovano dete i stavili pored kivota na pod. Ležalo je sve vreme dok je čitana molitva i služena Sveta Liturgija. Sledeće nedelje ponovo su došli sa detetom koje je već hodalo. Pošto žive u inostranstvu, uvek kada su u Srbiji dolaze da zablagodare Svetom knezu Lazaru.

+++

Radosav i Olgica Lazić iz Jagodine, doneli su svoje unuče u naručju, 3-4 godine staro, sa jakom temperaturom koju lekari nisu mogli da izleče. Došli su do kivota Svetog Kneza Lazara i monahinja im je rekla da detetu prislone glavu na kivot i pokrivačem na kivotu prekriju glavu. Pomolivši se, detetu je temperatura odmah spala. Otišli su kući sa velikom radošću blagodareći Bogu i Svetom knezu Lazaru.

+++

Nenad, đaviomani mladić iz Negotina, iscelio se kod moštiju Svetog kneza Lazara, posle očitanih molitvi od strane O. Damaskina, koji je tada služio u manastiru. On je pre toga često u svojoj bolesti ispuštao krike raznih životinja. Posle molitava, otišao je kući potpuno isceljen.

+++

Na Božić 1994. ispričala nam je devojka S. S. iz P. Kod Paraćina, da je mnogo patila od demonskih sila. Došla je u Ravanicu, gde joj je očitana molitva kod moštiju. Kad je otišla kući, dugo je povraćala, posle čega je potpuno ozdravila.

+++

Pava Đišić iz Zaječara, bila je u manastiru Ravanica 1993. g. Na dan Sv. cara Konstantina i Jelene. Imala je jake bolove u nogama i teže se kretala.Čitana joj je molitva, i kako kaže, i sama se molila. Po povratku kući, bolovi su počeli da se smanjuju, dok potpuno nisu iščezli. Iz zahvalnosti Svetom knezu Lazaru, isheklala je bogatim radom veliki prekrivač za kivot i za tri stočića u crkvi. Posle isceljenja, dolazila je svake godine i pomagala sestrama u radu.

+++

Jedan gospodin koji živi u inostranstvu, inače rodom iz Ćuprije, došao je u manastiri da zablagodari Bogu i Svetom knezu Lazaru i tom prilikom ispričao je sledeće: „Lekari su mi pronašli rak na plućima. Prilikom posete Srbiji došao sam da se pomolim Svetom knezu Lazaru zbog svojih zdravstvenih problema. Kada sam se posle toga vratio u inostranstvo i otišao na redovnu kontrolu ispostavilo se da su mi pluća čista. Od raka nije bilo ni traga. Mnogo sam blagodaran Svetom knezu Lazaru na njegovoj pomoći“.

+++

Igumanija manastira Ravanice, mati Marija, ispričala je: „22. jula 2010. g. ne primetivši da je produžni kabl oštećen i da su ogoljene žice, uvukla sam ga u utičnicu sa velikom mukom jer je viljuška bila punija. Odjednom vidim da se viljuška sama izvukla iz utičnice, iako sam je ja jedva uvukla. Tek tada sam primetila da je kabl oštećen i da je mogao da izazove požar. Tako je Sveti knez Lazar, izvukavši viljušku iz utičnice, sačuvao i nas i manastir od požara, koji je mogao da se dogodi“.